مزایای سیگار نکشیدن در عرض یک روز پس از ترک شروع می‌شود. پس از ترک سیگار، ضربان قلب شما و جنین به حالت عادی بازمی‌گردد
 

اثرات استفاده از دخانیات در مادر و جنین

مصرف دخانیات در سلامت شما و جنین طی بارداری و بعد از زایمان اثر می‌گذارد. نیکوتین، مونوکسیدکربن و سموم متعدد دیگری که در سیگار و قلیان وجود دارد، از طریق جریان خون به طور مستقیم به جنین می‌رسد. مصرف دخانیات در طول بارداری می‌تواند مشکلات زیر را به وجود آورد:
کاهش میزان اکسیژن موجود برای شما و جنین در حال رشدتان
افزایش ضربان قلب جنین
افزایش احتمال سقط جنین و مرده‌زایی
افزایش خطر تولد پیش از موعد یا نوزاد کم‌وزن
افزایش خطر ایجاد مشکلات تنفسی و بیماری‌های ریوی
افزایش خطر نقص مادرزادی هنگام تولد
افزایش خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد

هرچه بیشتر در روز سیگار بکشید، احتمال افزایش این موارد و دیگر مشکلات مربوط به سلامت جنین بیشتر خواهد بود. تأکید می‌شود که هیچ مقداری از مصرف دخانیات برای بارداری مناسب نیست.
 

تأثیرات دود دست ‌دوم

دود دست دوم که دود منفعل یا دود محیطی نیز نامیده می‌شود، ترکیبی از دود ناشی از سوختن محصولات دخانی و بازدم دود فرد مصرف‌کننده ‌است. دود حاصل از سوختن انتهای سیگار شامل مواد مضرتر نسبت به دودی است که فرد سیگاری به درون ریه‌های خود می‌فرستد. اگر در دوران بارداری اطرافیان شما سیگار می‌کشند و شما در معرض دود سیگار قرار دارید، احتمال داشتن سقط جنین، مرده‌زایی، حاملگی خارج از رحم، وزن کم نوزاد هنگام تولد و عوارض دیگر بارداری برایتان افزایش خواهد یافت. نوزادان و کودکانی که در معرض دود دست دوم قرار دارند نیز ممکن است آسم، آلرژی، عفونت مکرر ریه و گوش و خطر بالاتر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (sids) در آنها افزایش یابد.
 

ترک سیگار قبل یا در طول دوران بارداری

برنامه‌های ترک سیگار بسیاری برای کمک به شما وجود دارد. از پزشک خود به منظور کسب اطلاعات بیشتر در مورد این برنامه‌ها راهنمایی بخواهید. نکته‌هایی که شاید به ترغیب شما در ترک این عادت کمک کند در زیر عنوان شده است:

- کبریت، فندک و زیرسیگاری را جایی مخفی کنید.

- برای خانۀ خود یک محدودۀ کاملاً غیرسیگاری مشخص کنید.

- از افراد سیگاری بخواهید در اطراف شما سیگار نکشند.

- نوشابه‌های کافئین‌دار کمتر بنوشید؛ کافئین ممکن است تمایل شما را به سیگار کشیدن تحریک کند. همچنین از مصرف نوشیدنی‌های الکلی پرهیز کنید، آنها نیز ممکن است تمایل شما را به سیگار کشیدن تحریک کنند و برای جنین مضر باشند.

- عادت‌های خود را در ارتباط با سیگار کشیدن تغییر دهید. اگر در زمان رانندگی یا وقتی که استرس دارید سیگار می‌کشید، سعی کنید فعالیت‌های دیگری را جایگزین آنها کنید.

- آدامس بدون قند در دسترس خود داشته باشید تا زمانی که تمایل به سیگار کشیدن داشتید به جای آن آدامس بجوید.

- سعی کنید خود را فعال نگه دارید تا ذهن تان از سیگار کشیدن دور بماند و به از بین بردن تنش درونی شما کمک کند. به عنوان مثال پیاده‌روی، ورزش، خواندن یک کتاب یا یک سرگرمی جدید را امتحان کنید.

- از جمع‌ها و مکان‌هایی که در آن افراد زیادی در حال سیگار کشیدن هستند دور بمانید.

- آدامس و برچسب‌های نیکوتین‌دار، نیکوتین را وارد جریان خون فرد سیگاری می‌کنند و معمولاً به عنوان راهی برای ترک سیگار استفاده می‌شود. اگرچه این محصولات می‌تواند علائم ترک و هوس افراد سیگاری را برای کشیدن سیگار کاهش دهد ولی ایمنی این محصولات در زنان باردار به خوبی ارزیابی نشده است. پس بهتر است از این جایگزین‌ها استفاده نکنید.
 

تغییرات بدن بعد از ترک سیگار

مزایای سیگار نکشیدن در عرض یک روز پس از ترک شروع می‌شود. پس از ترک سیگار، ضربان قلب شما و جنین به حالت عادی بازمی‌گردد و احتمال ایجاد مشکلات تنفسی برای او کمتر خواهد شد. با توجه به این که بدن شما به نیکوتین عادت کرده، ممکن است با ترک آن علائمی داشته باشید؛ شما ممکن است هوس سیگار کنید، تحریک‌پذیر شوید، بسیار احساس گرسنگی کنید، سرفه کنید، سردرد بگیرید یا در تمرکز کردن دچار مشکل شوید. این علائم ترک به صورت موقتی و گذراست. این علائم بعد از ۱۰ تا ۱۴ روز از بین می‌رود. زمان رخ دادن علائم ترک سیگار، خودتان را کنترل کنید. به دلایل خود برای ترک سیگار فکر کنید و به خودتان یادآوری کنید اینها علائمی است که بدن شما در راه درمان نشان می‌دهد.

به یاد داشته باشید که تحمل و مدارا کردن با علائم ترک بسیار آسان‌تر از درمان بیماری‌های عمده‌ای است که سیگار کشیدن می‌تواند باعث آنها شود. حتی پس از ترک کامل سیگار، انتظار هوس‌هایی برای سیگار کشیدن وجود دارد. با این حال، این هوس به طور کلی کوتاه‌مدت است و بالاخره از بین خواهد رفت. اگر شما دوباره شروع به کشیدن سیگار کردید، باز هم امیدتان را از دست ندهید. اکثر افراد سیگاری بارها قبل از ترک موفق، دوباره شروع به سیگار کشیدن کرده‌اند. اگر این اتفاق افتاد تسلیم نشوید. باز هم برنامه‌ریزی کنید و در مورد راهکاری که دفعۀ بعدی در برابر میل خود به سیگار کشیدن انجام خواهید داد، خوب فکر کنید.

منبع: سایت مادرشو